Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egy háború, amiről nem tudott
  2007-06-15 14:14:38, péntek
 
  Egy háború, amiről nem tudott a világ
2007. június 15., péntek 11:43 Magyar Rádió

A második világháború után, 1944 és 53 között a litvánok kitartó ellenállást szerveztek a szovjet elnyomás ellen. A függetlenségi mozgalomról nem csak a szovjet blokkon belül nem tudtak, de sokáig nyugaton sem. A Hadtörténeti Múzeumban most egy kiállítás mutatja be az ellenállás történetét.

A második világháború után, 1944 és 53 között a litvánok kitartó ellenállást szerveztek a szovjet elnyomás ellen. A függetlenségi mozgalomról nem csak a szovjet blokkon belül nem tudtak, de sokáig nyugatos sem.

Háború a háború után - ez a címe annak a kiállításnak, amelyet tegnap nyitottak meg a Hadtörténeti Múzeumban, és amely egy olyan háborúról szól, amiről eddig nem, vagy csak nagyon kevesen tudtak. Nevezetesen, hogy a második világháború után, 1944 és 53 között a litvánok kitartó ellenállást szerveztek a szovjet elnyomás ellen, erről szól a megnyitón bemutatott dokumentumfilm is. Vendégünk Gyermuska Pál, az 56-os Intézet tudományos titkára.

Miért nem tud erről a litván ellenállásról a világ?

- A szovjet hatóságok olyan sikeresen titkolták el ennek a háborúnak a tényét, hogy arról sem a korszakban, sem évtizedekkel később nem csak a szovjet blokkon belül, hanem nyugaton sem. Az első híradások nyugat felé 1947-48-ban jutottak el, amikor ennek a függetlenségi mozgalomnak több képviselője Lengyelországon keresztül nyugatra szökött, és különféle dokumentumokat - a szovjet megszállásról, az NKVD-s alakulatok atrocitásairól és a deportálásokról - vittek magukkal. És aztán így került ez a CIA-hoz is, tehát még az amerikai központi hírszerzés is csak 1948-tól szerzett tudomást. És ami furcsa, hogy persze nem a függetlenségi háborúra koncentrált a hírszerzés, hanem mondjuk az uráli hadiüzemekre volt leginkább kíváncsi, és volt olyan litván, akit erre akartak kiképezni, és ejtőernyővel visszadobták utána. Tehát lényegében nem kapott érdemi segítséget, sem politikai sem hírszerzési, sem egyéb utánpótlási szempontból ez a függetlenségi háború.

Milyen dokumentumok segítségével álltak a világ elé?

- Egyrészt létezett egy illegális sajtó, tehát egy teljes szamizdat kiadás létezett Litvániában. Másrészt amiből dolgozik lényegében ma is ez a múzeum és a kiállítás, rengeteg fénykép készült, illetve a lakosság óriási többsége támogatta ezt a partizánmozgalmat, tehát erről nincs pontos listánk, hogy mit vittek magukkal, de ilyen dokumentumok képzelhetők el, hogy vallomások, tanúságtételek, újságdokumentumok és fényképek.

Mikor mindez kiderült, azt mondja 47-48-ban kaptak róla hírt, még további 5-6 évig tartott ez az ellenállás, mi vetett ennek véget?

- A háború több fázisban zajlott. Az első 1944-től 46-ig. Ez volt a legdurvább és a legaktívabb szakasz. Ebben körülbelül 10 ezer ember vesztette életét. A következő nagy szakasz 1946-tól 48-ig tartott, ami lényegében a formalizálódás időszaka volt, amikor a különböző, szinte független partizáncsoportok megpróbáltak egységesülni. 1949 februárjában hozták létre a különböző partizánszervezetek kongresszusát, és ők egy egységes vezetést alakítottak ki. lényegében ekkor hozták létre azokat a körzeteket, katonai körzeteket, amelyek alapján szervezett, egyenruhás, rangjelzésekkel ellátott mozgalommá alakult át. Ez az első igazán nagy csapásoknak az időszaka, mert tömeges deportálással válaszolnak a szovjet hatóságok, hogy a támogatást megvonják partizánmozgalom mögül. És a harmadik szakasz egy leágazó szakasz, 1948-tól 53-ig, amikor lényegében 2-3 ezer ember, aki kitart az erdőkben, földbe ásott bunkerekben és más lehetetlen módokon.

Tehát ez a deportálási hullám, ez a lelki és fizikai terror törte le az ellenállást?

-A legteljesebben. Különböző adatok vannak a 118 ezertől 130-140 ezer emberig, tehát óriási számokról beszélünk, és a különböző kimutatások szerint ahogy itt lehetett olvasni, a lakosság tíz százalékát érték Litvániában ebben az időszakban, tehát 1953-tól 55-ig különféle megtorló intézkedések, deportálás, börtönbe vetés, elítélés.

Hatvani Tóth Erika
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: partizánmozgalom, rangjelzésekkel, deportálásokról, lengyelországon, dokumentumfilm, dokumentumokat, formalizálódás, atrocitásairól, tanúságtételek, legteljesebben, függetlenségi, megszállásról, kongresszusát, deportálással, ellenállásról, megpróbáltak, hadtörténeti, egységesülni, évtizedekkel, hadiüzemekre, ejtőernyővel, februárjában, visszadobták, kiállításnak, intézkedések, dokumentumok, segítségével, utánpótlási, szempontból, világháború, nevezetesen, koncentrált, litvániában, képviselője, mozgalomnak, ellenállást, második világháború, litvánok kitartó, szovjet elnyomás, függetlenségi mozgalomról, szovjet blokkon, kiállítás mutatja, ellenállás történetét, háború után, címe annak, olyan háborúról, megnyitón bemutatott, 56-os Intézet, litván ellenállásról, szovjet hatóságok, első híradások, függetlenségi mozgalomnak, Magyar Rádió, Hadtörténeti Múzeumban, Vendégünk Gyermuska Pál, Hatvani Tóth Erika,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  A jó emberek mindig szépek mar...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nagyon különös  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy bizonyos határt  Még csak most kezdődik a nap  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  képre írva  Julian Brass gondolata  Szívem tiéd  Julian Brass gondolata  Alázat  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Egy bizonyos határt  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Png kislány  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Varga János Veniam - Fontos sz...  A sors  Png ház  Radikális szeretet  Egy bizonyos határt  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  Png rózsa csokor  Radikális szeretet  A jó emberek mindig szépek mar...  Nem számIt  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Makszim Gorkij gondolata  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Lóhere  Hiányzik  Facebookon kaptam Annuska bar...  Tanuld meg ezt a versemet  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó... 
Bejegyzés Címkék
második világháború, litvánok kitartó, szovjet elnyomás, függetlenségi mozgalomról, szovjet blokkon, kiállítás mutatja, ellenállás történetét, háború után, címe annak, olyan háborúról, megnyitón bemutatott, 56-os Intézet, litván ellenállásról, szovjet hatóságok, első híradások, függetlenségi mozgalomnak, szovjet megszállásról, amerikai központi, függetlenségi háborúra, uráli hadiüzemekre, függetlenségi háború, illegális sajtó, teljes szamizdat, lakosság óriási, háború több, első 1944-től, legaktívabb szakasz, következő nagy, formalizálódás időszaka, egységes vezetést, első igazán, támogatást megvonják, harmadik szakasz, leágazó szakasz, deportálási hullám, különböző kimutatások, partizánmozgalom, rangjelzésekkel, deportálásokról, lengyelországon, dokumentumfilm, dokumentumokat, formalizálódás, atrocitásairól, tanúságtételek, legteljesebben, függetlenségi, megszállásról, kongresszusát, deportálással, ellenállásról, megpróbáltak, hadtörténeti, egységesülni, évtizedekkel, hadiüzemekre, ejtőernyővel, februárjában, visszadobták, kiállításnak, intézkedések, dokumentumok, segítségével, utánpótlási, szempontból, világháború, nevezetesen, koncentrált, litvániában, képviselője, mozgalomnak, ellenállást, mozgalomról, hírszerzési, alakítottak, deportálási, bunkerekben, válaszolnak, csapásoknak, képzelhetők, kimutatások, legaktívabb, mozgalommá, korszakban, vallomások, egyenruhás, tudományos, bemutatott, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1821
  • e Hét: 16051
  • e Hónap: 27162
  • e Év: 180658
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.